کلمه ماساژ:
در زبان فارسی و اصطلاع عامیانه، متاسفانه به فردی که عمل ماساژ را انجام میدهد «ماساژور» گفته میشود که این اسم اشتباه است.
درحقیقت به وسیله و یا ابزاری که با آن ماساژ می دهند ماساژور گفته می شود. و معادل آن به فردی که ماساژ میدهد چه مرد و چه زن، ماساژیست می گویند. و اگر بخواهیم تفکیک جنسیتی قرار دهیم کلمات «ماسیس» (Masseuse، زن ماساژدهنده) و «ماسور» (Masseur، مرد ماساژدهنده) می باشد. البته در زبان فارسی معادل کلمه ماساژ را ورزمان و مشت و مال هم نامیده اند. و به شخصی هم که ماساژ را دریافت میکند نیز «ماساژ گیرنده» می گویند.
به طور خلاصه ماساژ، ورزمان یا مشت و مال دادن را می توان دستکاری بافتهای نرم (مانند عضلات) بدن دانست که می تواند شامل: عضلات، بافتهای همبند، تاندونها، رباطها و مفاصل شود. البته میتوان اقدامات ماساژ را روش مراقبت بهداشتی و سلامتی بالینی دانست که به کاهش ناراحتی ناشی از تنشهای روزمره و شغلی، استفاده بیش از حد از عضلات و بسیاری از بیماریهای مزمن در جهت افزایش آرامش، درمان و لذت کمک میکند.
جالب است بدانید که ماساژ جهت رفع خستگی و درمان، قدمتی باستانی و بیش از ۴۰۰۰ سال دارد و ریشههای آن در طب سنتی به خصوص در آسیای دور و میانه است، از یافتههای باستانشناسان و متون تاریخی میتوان فهمید که استفاده از ماساژ بخش مهمی از درمان در دوران باستان بوده و هم اکنون پزشکان ماساژ را، در رفع خستگی عضلات، کاهش درد عضلانی، ایجاد گردش خون بهتر در بدن، رفع اسپاسمهای موضعی در ناحیه کمر و پشت، کمک به بهبود بیماریهای مرتبط با ساختار استخوانبندی بدن، جلوگیری از خشکشدن و محدودیتهای حرکتی عضلات بدن و کاهش استرس و ایجاد آرامش و بسیاری موارد دیگر توصیه می کنند.
![]() |
ماساژ در مصر باستان |
مشت و مال : در ویکی پدیا آمده است:
"عبارت «مشت و مال» (تلفظ: مُشتُ مال) یکی از معادلهای قدیمی کلمهٔ «ماساژ» در فارسی امروزی است.و به فردی که شغلش مشت و مال دادن بود نیز «مشت و مالچی» میگفتند. البته مشت و مال که بیشتر در زورخانهها اجرا میشد معنایش اخصّ از دلک بود که بیشتر در گرمابهها انجام میشد؛ لذا هر دلاکی، مشت و مالچی نبود و بیشتر مشت و مالچی را کسی میدانستند که پس از ورزش پهلوانان را در زورخانه مشت و مال (یا ماساژ) میدهد تا کوفتگی و خستگی از بدنشان دور شود؛ لذا مشت و مالچی را بنا به امروز اگر بخواهیم معادلسازی کنیم ماساژیست ورزشی میشود چرا که در ماساژ ورزشی نیز اجرای تکنیکها از ماساژهای معمولی و ریلکسی سنگین تر و عمیقتر میباشد."
شروع ماساژ با لمس کردن است که خود علم و هنری خاص را طلب می کند. در هنگام ماساژ تمام نواحی بدن فرد توسط ماساژیست با تکنیک های مختلف، ماساژ داده می شود و معمولا زمان آن متناسب با نیاز بدن، برای کار بر روی تمام قسمتهای اصلی بدن مانند صورت، کمر، شانه، پاها، شکم، دست و گردن می باشد.
هدف از ماساژ گرفتن چیست؟
ماساژ بدن میتواند باعث گردش خون بهتر و آرام کردن ضربان قلب شود، به همین دلیل در کاهش و کنترل استرس موثر است. ماساژ محرک سیستم عصبی بوده و با آزاد کردن اندورفین به منظور کاهش فشار و افزایش آرامش، روشی بسیار کارآمد برای سلامت روح است. همچنین در طی فرآیند ماساژ هورمونی بنام سروتونین (serotonin) ترشح میشود و علت حال خوب ما نیز همین هورمون است. جالب است بدانید وقتی سروتونین به اندازه کافی در بدن وجود داشته باشد، راحتتر میخوابیم، سیستم گوارشی بخوبی کار میکند و خلق خوی خوبی داریم. و درحقیقت هدف از ماساژ را میتوان کمک به بهبود بدن سیستم سلامت عمومی بدن جهت افزایش تندرستی و آرامش دانست. و این به معنای متعادل سازی نیازهای روانی، عاطفی و فیزیکی افراد است.
به طور کلی فواید ماساژ را میتوان به جسمانی و روانی تقسیمبندی کرد که برخی از آنها عبارتند از:
فیزیکی:
- کاهش تنش و بهبود آرامش
- کاهش ناهنجاری های عضلات و کشش ماهیچهها
- کمک به برخی ناراحتیهای و مسائل دوران قبل و بعد از بارداری
- کمک به بیرون کردن اسید لاکتیک و مواد ذائد از بدن
- کمک به بهبود جراحات بدنی
- کاهش درد، ورم و گرفتگی ماهیچهها
- افزایش دامنه انعطافپذیری ماهیچه ها و حرکت صحیح مفاصل
- بهبود عملکرد ورزشکاران با درمان آسیبهای ورزشی
- کمک به تنفس درست
- کمک به بهبود و تسریع به گردش خون بهتر و حرکت مایعات لنفی
- در برخی موارد کاهش فشار خون
- بهبود وضعیت آناتومی بدن
- افزایش شادابی و تغذیه پوست
- افزایش سیستم ایمنی
- درمان برخی مسائل اسکلتی عضلانی
- توانبخشی و روش کمک درمانی پس از برخی عملهای جراحی
روانی:
- برطرف برخی کردن نیازهای روحی و ایجاد حس رضایت و شادابی
- افزایش و کمک به دریافت احساس خوب
- کاهش سطح اضطراب وهورمون های استرس
- افزایش سطح هوشیاری
- تقویت و آرامش ذهنی
- کمک به ترویج وضعیت آرامش ذهنی
- کمک به کاهش برخی استرس های ذهنی
- افزایش و بهبود ظرفیت تفکر آرام و خلاق
خطرات ماساژ ، آیا ماساژ میتواند خطرناک باشد؟
پاسخ به این سوال بـلـــــه می باشد.
در مراکز حرفه ای ماساژ، قبل از ماساژ سوالاتی در مورد سلامتی و وضعیت جسمانی و بالینی شما پرسیده می شود. چرا که ماساژ می تواند برای افرادی که دارای بیمارهای نظیر سرطان هستند و یا داروهای خاصی مانند رقیق کننده خون مصرف می کنند بسیار خطرناک است.
توصیه میکنیم اگر بخواهید ماساژ را حرفه ای یاد بگیرد و از این خطرات کاملاً آگاه باشید، دوره کاربر ماساژ در مرکز ماساژ الماس شهر ، و یا موسسات معتبر دارای گواهینامه آموزش از سازمان فنی و حرفه ای را بگذرانید. ثبت نام
همچنین از خطرات ماساژ میتوان به اختلالات خون ریزی یا مصرف داروهای رقیق کننده خون، عملهای جراحی، شکستگی های قبلی در بدن، پاره گی عضلات ترمیم یافته، دیسک شدید کمر، سوختگی یا زخم، ترومبوز سیاه رگی عمقی، عفونت، شکستگی استخوان، پوکی استخوان شدید و ترومبوسیتوپنی شدید، بیماری های پوستیّ سرطان، مصرف مشروبات الکلی قبل از ماساژ، و خانم های باردار در شرایط خاص اشاره کرد.
دیدگاه خود را بنویسید